743257924300590875796428588458029488275456n

През изминалата седмица пристигнаха от Полша поклонниците от Плевен и няколко други населени места. Споделиха за успешното преживяване на поклонничеството, духовно израстване и щастливото завръщане. Като подарък за енорията, бяха донесени  от Ченстохова литургична чаша, патена и монстранция, подарък от семейството на Луцина и Илиян Василеви.

Те ще бъдат посветени със следните думи: Господи, Боже, с радост поднасяме на твоя олтар нова литургична чаша и патена, за отслужване на жертвата на Новия Завет и монстранция за обожаване на Твоето тяло. В тези съдове ще принасяме, приемаме и обожаваме Тялото и Кръвта на Твоя Син. Благослови ги + и освети, та принасяйки непорочна жертва да получим силата на тези тайни и да бъдем наситени с Твоя Дух, достигайки небесната трапеза заедно със светците. Чрез Христа нашия Господ. Амин. 

През настоящата седмица честваме следните празници и литургични възпоминания:

  • 28.10 (пн) – св. Симон и Юда Тадей, апостоли - празник.
  • 1.11 (пт) – ТЪРЖЕСТВО НА ВСИЧКИ СВЕТЦИ

От 11:00 ч.  ще посетим гробовете на нашите близки. В Асеново ще бъде отслужена литургия на гробището от 9:30 ч. Вечерта в 18:00 ч. ще бъде отслужена Света евхаристия в светилището ни в Плевен.

  • 2.11 (сб) – Възпоминание на покойниците – задушница.

Възпоменание на всички покойни (Задушница). На този ден можем да получим пълна индулгенция за душите в чистилището и при посещение на гробище в дните от 1 до 8 ноември свързано с молитва дори и мислено (принася се само за душите в чистилището) Индулгенцията е действие на верните, в много от случаите се свързва с посещение на определено място, в случая гробищен парк или храм. За пълната индулгенция се изисква да се изпълни определено дело, надарено с индулгенция, а също така и изпълнението на следните три условия:

  • Тайнството покаяние
  • Приемане на Светото Причастие
  • Молитва за намеренията на Светия Отец

Също така се изисква човек да не притежава каквато и да е  привързаност към грях, дори и той да се определя като простителен. Ако липсва пълна възможност или не се изпълни някое от гореспоменатите условия, тогава индулгенцията ще бъде частична. От голямо значение е приемането на Светото Причастие и молитвата за намеренията на Светия Отец, да намерят място в деня, в който се извършва делото, надарено с индулгенция. Условието, отнасящо се за молитвата за намеренията на Светия Отец се изпълва цялостно след измолването на един „Отче наш” и „Радвай се”. 

Вече започна учебната година по вероучение! Много молим родителите да бъдат отговорни във катехичното възпитание на децата и техните знания за вярата! Същото се отнася и за младежите! Нека всички подхождат с една голяма любов към Бога и ближния, относно морала и обичаите, свързани с вярата! 

През настоящата седмица честваме дни на духовно обновление: Първи петък и Първа събота на месеца.

На всички пожелаваме приятна и благодатна седмица! 

о. Венци Николов OFMConv.