Vektor-variant-1svetlo-jylto

 

 

 

 

 

 

 

Днес започваме адвента. Бих искал да напомня, че това време е много специално, т.е. Бог ще ни води чрез своето слово в подготовката за Рождество Христово.

Vektor-variant-1svetlo-jylto

 

 

 

 

 

 

 

Днес честваме последната неделя на обикновеното време и едновременно Тържество на Исус Христос - Цар на Вселената.

Vektor-variant-1svetlo-jylto

 

 

 

 

 

 

 

Днес честваме неделя на Каритас. Молим Бог за всички които се ангажират в служба на нуждаещите се. В нашата енория имаме Каритас – доброволците  подготвят коледен базар, по този начин ще събираме средства за да подпомогнем  тези които са в неравностойно положение.

Vektor-variant-1svetlo-jylto

 

 

 

 

 

 

 

През месец ноември поверяваме душите на починалите верни на Божието милосърдие във вторник и четвъртък преди светата Литургия. Ако някой иска да добави имена на починали близки, нека да се свърже с мен.

Vektor-variant-1svetlo-jylto

 

 

 

 

 

 

 

 

Днес честваме тържество на всички светци. Този празник ни припомня, че всички сме призвани за светостта. Призоваваме застъпничество на всички светци да растем във вярата и всеки ден да имаме по-голямо общение с Бога.

Във вторник каня младежите на подготовка за миропомазание, в четвъртък ще се проведе молитва с божието слово, а във петък - вероучение за възрастни.
В сряда - 28 октомври честваме празника на светите апостоли Симон и Юда Тадей.
Наближава месец ноември, месецът посветен на починалите верни. През целия месец ще възпоменаваме нашите близки. Следваща неделя ще честваме празника на всички светци, а на 2 ноември ще се молим за починалите верни. Ще благословим гробовете.
Вероучение за деца и младежи в нашата енория провеждаме всяка неделя от 1030 ч. Моля родителите да поканят децата си да участват във вероучението.
Наближават студените месеци, затова ще събираме средства за отопление на църквата. Обръщам се с молба към всички енориаши да се включат с финансова помощ.
Поради факта, че пандемията на COVID-19 се увеличава, насърчавам всички да носим маски, участвайки в богослуженията. На входа монтирахме диспечер с дезинфектант. Моля всички да бъдем внимателни и отговорни по време на пандемията.
Чрез застъпничество на Дева Мария от Фатима пожелавам на всички благословена седмица!
о. Ярослав М. Барткиевич OFM Conv.
Енорийски свещеник
 

Pleven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През следващата седмица честваме следните възпоменания: понеделник – освещаване на Катедралата в Русе, в четвъртък св. Тереза от Авила, събота св. Игнатий от Антиохия.  

Vektor-variant-1svetlo-jylto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днес честваме празник на свети Франциск от Асизи, основател на францисканския Орден. Призоваваме неговото застъпничество и поверяваме на Бог нашите намерения.  

Vektor-variant-1svetlo-jylto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Преживяваме деветница в чест на свети Франциск от Асизи. По този повод утре от 18 часа ще отслужим Литургия и молитви на 4 ден от деветницата.  

 

Vektor-variant-1svetlo-jylto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Утре - 21 септември честваме празник на свети Матей, Апостол и Евангелист. По този повод ще отслужим тържествена Литургия от 18 часа.

0011 След като [Исус] възкръсна се яви пак на учениците Си при Тивериадското езеро... А когато излязоха на сушата, видяха там жарава с риба на нея и хляб... Исус им каза: „Елате, яжте.                (Йоан. 21:1.9.12а)

IMG3183

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изразявам благодарност на всички енориаши за участието в бригадата на 7 септември и за помощта в организирането на концерта в чест на Дева Мария на 8 септември. Също така много се радвам, че проведохме енорийски пикник в Бохотска гора. Нека да благодарим на Бог за тези хубави моменти, когато чрез молитва, труд и почивка градим нашата енорийска общност.

През следващата  седмица на 8 септември честваме Рождеството на Блажената Дева Мария. Тържествената литургия ще бъде отслужена от 18 часа. След Литургията пред храма ще се проведе концерт с Музика Сакра.

eucharystia

 

 

 

 

 

 „Църквата получи Евхаристията от Христос, своя Господ, не като един от многото ценни дарове, а като най-висшия дар, защото това е дар на самия себе си, на собствената личност в нейната свята човешка същност и същевременно дар в Неговото спасително дело” (Йоан Павел II, Ecclesia de Eucharistia, 11).

le-pape-francois-celebre 

И така, когато бяха събрани заедно те Го попитаха: «Господи, дойде ли е времето да възстановиш царството на Израил?» Той им рече: «Не се пада на вас да знаете времето или часа, които Отец е определил  чрез Своята  власт, но вие ще получите сила, когато слезе върху вас  Светият Дух и ще Ми бъдете свидетели в Йерусалим, в цяла Юдея и Самария, чак до края на земята. И като каза това, докато все още Го гледаха, Той се издигна нагоре и облак Го скри от очите им.» (Деян 1, 6-9).

images

През настоящата седмица честваме следните възпоминания и празници:

 • сряда, 24.06 – РОЖДЕНИЕ НА СВЕТИ ИВАН КРЪСТИТЕЛ – тържество; 

Месец юни е посветен на Пресветото Сърце Исусово. По този повод след всички литургии ще бъде отслужвана набожност – обожаване на Светото причастие, литания към Пресветото Сърце Исусово и посвещаване на човешкия род. 

boe-ciao-krakow111-1024x683

През настоящата седмица честваме следните възпоминания и празници:

 • петък, 19.06 – Пресвето Сърце Исусово – тържество;
 • събота, 20.06 – Непорочно Сърце Мариино. Храмов празник в с. Гостиля. 

Идната неделя от 11:00 ч. ще се проведе кръщение на Йоана Ивайлова Петрова. 

troj3800-900x380

Вчера изпратихме отец Асен. Нека молим за него Бог да го приеме в своето царство. Отец Асен преживя голяма част от живота си именно в Плевен. Нека да го споменаваме често в нашите молитви и да вярваме, че той ще се моли за нас от небето. 

asen4o

Драги отци и сестри,
Скъпи братя и сестри,
С дълбока скръб ви съобщаваме, че след кратко боледуване на 4 юни в град Плевен в нашия манастир, Бог повика отец Асен Яков Генов на 95 години и той се завърна в дома на Отца.

trojcarublow02

Идната неделя честваме тържество на Света Троица, храмов празник в с. Асеново. Литургията ще бъде отслужена в 9:30 ч.  

IMG0003Излезе от печат новия брой на списание „Ave Maria“. в него ще намерим интересни статии за коронавирусът – Божие наказание или дар; защо трябва да се изповядваме; за Кръста като дърво на живота и още ценна информация за нашето спасение. 

1Непрекъснато излъчване на живо на литургиите и набожностите в светилището можем да намерим на ютюб канала: https://www.youtube.com/watch?v=NqVaXNfLHjQ.

Насърчаваме верните от нашата енория да започнат постепенното си завръщане в храма и преживяването на Евхаристията на живо, със запазване на съответните предпазни мерки. Напомняме за задължителното закриване на устата и носа на затворени публични места. 

DSC0136

По случай храмовия празник на енория „Дева Мария от Фатима” общността на Малките Братя Конвентуалци

и верните от енорията в гр. Плевен имат удоволствието да Ви поканят

на тържествена света Евхаристия,

която ще бъде отслужена

на 16 май от 11:00 ч. в едноименния храм в гр. Плевен, председателствана от о. Страхил Каваленов – Ген. викарий, с проповедник о. Койчо Димов,

както и на скромна францисканска почерпка след общата молитва.

PopeFranciswithDove

Думите на призванието  

Скъпи братя и сестри!

На 4 август последната година на 160 та  годишнина от смъртта на Свещеникът от Арс, поисках да предложа  писмо на свещениците, които всеки ден посвещават своя живот на призива, който Господ им е отправил, като служат на Божия народ.

matka

По случай храмовия празник на енория „Дева Мария от Фатима” общността на Малките Братя Конвентуалци

и верните от енорията в гр. Плевен имат удоволствието да Ви поканят

на тържествена света Евхаристия,

която ще бъде отслужена

на 16 май от 11:00 ч. в едноименния храм в гр. Плевен, председателствана от о. Страхил Каваленов – Ген. викарий, 

както и на скромна францисканска почерпка след общата молитва. 

5937547317842068516824741061596214832660480o

Месец май е посветен на Дева Мария. поради тази причина започваме майска набожност. На 16ти май ще честваме храмов празник в нашата енория. Евхаристията ще бъде отслужена от 11:00 ч. Молим се, Дева Мария от Фатима на нейното тържество да направи чудо, да оздрави ситуацията на зараза в целия свят и пореден път да докаже на всички, че е наша любеща майка и покровителка. Напомняме, че тайнствата в храма се отслужват при отворени врата.

От днес ще излъчваме непрестанно онлайн видео от храма, без прекъсване и без да бъде записвано на платформата ни fatima-pleven.bg, на профила ни във фейсбук и в youtube. 

7058545220076184626746446173344339230457856o

Напомняме, че не се отменят тайнствата в светилището, реда на службите, молитвите и обожаването на Светото причастие всеки ден след литургия. Реда на службите са:

Понеделник – 18.00 ч.

Вторник - 18.00 ч.

Сряда - 10.00 ч.

Четвъртък - 18.00 ч.

Петък - 18.00 ч.

Събота - 18.00 ч.

Неделя - 11.00 ч, 18.00 ч. (English) 

123391356757719058593135688416826074968820o

Света Фаустина Ковалска е родена на 25 август 1905 година  в полското селче Глоговиц, недалеч от град Лотз, Полша. Произхожда от многодетно земеделско семейство. На 1 август 1925 година постъпва в Апостолския Орден на Богородичното Милосърдие. След 13 години служба на Бога умира на 5 октовмри 1938 година. На 18 април 1993 година е обявена за Блажена. На 30 април 2000 година е канонизирана за Светица от Негово Светейшество Папа Йоан Павел II.

1401369065

Напомняме, че не се отменят тайнствата в светилището, реда на службите, молитвите и обожаването на Светото причастие всеки ден след литургия. Реда на службите са:

 • Понеделник – 18.00 ч.
 • Вторник - 18.00 ч.
 • Сряда - 10.00 ч.
 • Четвъртък - 18.00 ч.
 • Петък - 18.00 ч.
 • Събота - 18.00 ч.
 • Неделя - 11.00 ч, 18.00 ч. (English) 

110185835886011379097249105304602315631932n

Поради Пандемията от коронавирус вярващите от нашата енория са информирани за началния час на божествените служби, за да могат да се присъединят молитвено от своите домове. Апелираме към тези, които желаят, да си останат вкъщи и да участват в литургиите на живо профила ни във фейсбук: Епархийно светилище Дева Мария от Фатима, както и онлайн на сайта на енорията: fatima-pleven.bg. Виждаме, че много хора се включват на живо на профила. Благодарим ви за участието в общата молитва в тези трудни времена, в които се наложи да навлезе ежедневието ни. Ще продължим да излъчваме на живо, а не на запис, защото литургията не е представление, а реално присъствие на Бог тук и сега! Както отбелязва ватиканското ведомство за Божествения култ и Тайнствата, цитиран от Радио Ватикана, че може да се прибегне до помощта на „средствата за пряка, не записана, телематична комуникация. Във всеки случай остава важно да се отдели достатъчно време за молитвата, валоризирайки преди всичко Часослова“. 

1392594411577606176143412627762136062909146o

ПОСЛАНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК
ЗА  XXXVия СВЕТОВЕН ДЕН НА МЛАДЕЖТА
2020 ГОДИНА
 

«Момче на тебе говоря, стани! » (Лк 7, 14)  

Скъпи млади хора,

През октомври 2018 година заедно със Синода на Епископите на тема: Младите хора, вярата и разграничението на званието, Църквата започна процес за размишление за вашето положение в съвременния свят,  за вашето търсене на смисъла  на един проект във вашия живот, за вашата връзка с Бог. През месец януари 2019 година аз се срещнах със стотици хиляди млади хора на вашата възраст от цял  свят, събрани в Панама за Световните Дни  на Младежта. Такива събития като Синода и СДМ изразяват основното измерение на Църквата: фактът да  “вървим заедно”.  

DSC0043

Поради Пандемията от коронавирус ватиканското ведомство за Божествения култ и Тайнствата разработи Декрет с „общи указания“, които трябва да се спазват при организирането на честванията от Връбница до неделята на Възкресение Христово. „Вярващите ще бъдат информирани за началния час на божествените служби, за да могат да се присъединят молитвено от своите домове“. Текстът отбелязва, цитиран от Радио Ватикана, че може да се прибегне до помощта на „средствата за пряка, не записана, телематична комуникация. Във всеки случай остава важно да се отдели достатъчно време за молитвата, валоризирайки преди всичко Часослова“. 

1280px-Munkacsy-Christ-in-front-of-Pilate2

Преживявайки страшна епидемия в световен мащаб, припомняме позицията на епархията, решенията за пасторалната дейност в нашата енория „Дева Мария от Фатима” в гр. Плевен и приетата извънредна ситуация до следваща промяна на ситуацията в нашата страна:

viberimage2020-03-1416-14-07

Братя и сестри,  верни в Христа енориаши,

през изминалите седмици преживяваме ситуация, която за повечето от нас е непозната и извънредно положение, от което повечето от нас не си дават сметка, за сериозността на въпроса и действията, които трябва да последват в настоящия момент. Със сигурност епидемията и кризата със здравето на много хора е знак на времето, в което живеем. Можем да приемем, че това за всеки християнин е своеобразно посипване на главите с пепел, а вземайки под внимание, че преживяваме Постно време в Църквата, можем да отбележим, че обстоятелствата от появилата се епидемия насочват надеждите ни, очите ни и сърцата ни към Бога, търсейки в Него надежда и упование. Създалата се ситуация е един вид пост за всеки един от нас. Всяко лишение от нещо, самотата и липсата на нормалния начин на живот, се превръщат в един вид пустиня – място, където Исус е постил и се е молил. Това всичко можем да преобразим в красив оазис, вместо да го наричаме нещастие и несправедливост тогава, когато го приемем за дребна жертвичка, възнаграждаваща обидите към Бога.

IMG0001

Излезе от печат новия брой на списание "Ave Maria", първи за тази година. В този брой ще намерим интересни статии за Тайнството Кръщение като начало на вечния живот и много друга полезна информация за това тайнство на християнското въведение.

PPFranciszekWielkiPost-1080x573

« Молим ви, заради Христос –помирете с Бога» (2Кор 5, 20) 

Скъпи братя и сестри!

И тази година Господ ни даде благоприятно време, за да се подготвим да отслужим с обновено сърце великата Тайна за Смъртта и възкресението на Исус, основоположен камък за личния и общностен християнски живот. Ние трябва постоянно да се връщаме към тази Тайна с ум и сърце. Всъщност тази Тайна продължава да расте в нас, доколкото ние си позволяваме да бъдем увлечени от нейната духовна динамика и да се придържаме към нея чрез свободен и щедър отговор. 

2073403140019953696411583389600n

През настоящата седмица честваме следните празници и литургични възпоминания:

 • сряда 26.02 – ПЕПЕЛЯНА СРЯДА – начало на Великите пости. Литургията ще бъде отслужена вечерта от 18:00 ч. а в с. Асеново от 15:00 ч. с поръсване на главите с пепел. На този ден сме задължени да спазваме строг пост.  Всеки петък след светата литургия ще бъде провеждан Кръстен път, а за англоговорящите всяка неделя след литургията от 18:00 ч. Великия пост е изключително важен период в нашия духовен живот. Бог ни дава това време за нашето покаяние и обръщане. През великия пост поканени сме да поднесем на Бога някаква жертвичка, затова вземаме решение от какво искаме да се откажем или върху какво измерение от нашия живот искаме по-усърдно да работим. През великия пост не бива да се участва в дискотеки, да се организира шумни празненства. Това време да е изпълнено с молитва, съсредоточение. Започвайки великия пост да пристъпим към светата изповед. Изповедта ще ни помогне по-добре да преживеем времето за нашето покаяние. 

1361955214

През настоящата седмица честваме следните празници и литургични възпоминания:

cq5damthumbnailcropped750422-1

11 ФЕВРУАРИ - 28 СВЕТОВЕН ДЕН НА БОЛНИТЕ

От 3ти февруари в енорията ни започна да функционира дом за домашни грижи към Каритас Русе. Ако има нуждаещи се хора, болни или на легло, нека бъде уведомен енорийският свещеник, за да се посещават с тайнствата и съответната медицинска помощ. 

bbef2b7b679c4a3f6307636a786d3b79

От 3ти февруари в енорията ни започва да функционира дом за домашни грижи към Каритас Русе. Повече информация ще бъде дадена своевременно. Ако има нуждаещи се хора, болни или на легло, нека бъде уведомен енорийският свещеник, за да се посещават с тайнствата и съответната медицинска помощ. 

DSC9997

ХОД НА ЕКУМЕНИЧНОТО СЛУЖЕНИЕ

ЕПАРХИЙНО СВЕТИЛИЩЕ "ДЕВА МАРИЯ ОТ ФАТИМА" ГР. ПЛЕВЕН

list-apostolski-papieza-franciszka-aperuit-illis-ustanawiajacy-niedziele-slowa-bozego

АПОСТОЛИЧЕСКО ПИСМО
ПОД ФОРМАТА НА  «MOTU PROPRIO»

ОТ ПАПА ФРАНЦИСК

APERUIT ILLIS

Отвори им очите

ЧРЕЗ КОЕТО Е ПОСТАНОВЕНА НЕДЕЛЯТА НА БОЖИЕТО СЛОВО

modlitwa-1024x683

Деяния 28,3-6

Но когато Павел събра голям наръч съчки и ги хвърли в огъня, една змия се измъкна, поради горещината и се впи в ръката му. Местните хора, като видяха змията, увиснала на ръката му си рекоха: «Този човек наистина е убиец. Макар да се е избавил от морето, Божията справедливост не го оставя да живее». «Павел обаче отърси змията в огъня и не го сполетя никакво зло. А те очакваха да му се яви оток или веднага да падне мъртъв. Но след като изчакаха дълго време и видяха, че не му се случи нищо лошо, те си промениха мнението и заговориха, че той е бог. »

ekumenizm-nowy

Деяния 28,1-2, 7

«След като се спасиха, тогава научиха, че островът се казва Малта. Местните жители показаха към нас необикновено дружелюбие.  Приеха всички, а понеже валеше дъжд и  беше студено, накладоха огън. [...] Около това място бяха имотите на Поплий, висшият управник на острова. Той ни прие любезно и му гостувахме три дни».

i4rc2e2xbs6r7yzl7h7bldb5nxnwq0z

Деяния 27,33-3

"Докато чакаха да се разсъмне, Павел прикани всички да си вземат нещо за ядене  с думите: «Днес е четиринайсети ден, откакто стоите гладни в очакване, без да сте хапнали. Затова ви моля да си хапнете нещо, това ще запази живота ви. Защото на нито един от вас и косъм няма да падне от главата». Като каза това взе хляб, благодари на Бога пред всички, разчупи го и започна да яде. Тогава всички се успокоиха и също ядоха".

w-srode-rozpocznie-sie-tydzien-modlitw-o-jednosc-chrzescijan

Деяния 27,23-26

«Нощес ми се яви ангел от Бога, на Когото принадлежа и на Когото служа, и каза: 'Не бой се, Павле, ти трябва да застанеш пред императора. И ето Господ ти подари всички тези, които плават с тебе!' Затова,братя, запазете спокойствие, защото вярвам на Бога: че ще стане тъй както ми бе речено. Ние трябва да бъдем изхвърлени на някой остров».